Kategoriarkiv: Blogg

ESKADER TILL ESTLAND

Under hösten har delar av styrelsen arbetat med en plan för att arrangera en eskader till Estland.

Haapsalu

Idén om en eskader dök upp under ostkustens sommarträff  på Ornö (Brunnsviken) där en av våra medlemmar som bor i Estland, Peeter Saar deltog. Peeter är ägare till en OE33 som han köpt i Sverige. Han och hans kusin seglade raka vägen över Östersjön till Ornö från en ort på Estlands västkust som heter Rooslepa.

När vi beundrande lyssnade till hans berättelse om överfarten dök idén om en Estlandseskader upp. Peeter var mycket entusiastisk och inbjöd oss genast att besöka hans hemmahamn. Det här lät lockande. Vi behöver inte göra som Peeter, segla rakt över, utan ta lite tryggare leder genom skärgårdar så långt det är möjligt.

Vi vill nu undersöka intresset för en eskader av den här typen bland Er medlemmar i OE-klubben. 

En tanke är att genomföra eskadern sommaren 2025 alt 2026. Vi tänker oss att starta veckan efter midsommar med utgångspunkt från Arholma. Varaktigheten för eskadern planeras till ca tre veckor.

Fina byar på cykelvänliga ön Muhu
Pietetsfullt renoverade hus på ön Muhu

Beroende på väder och vind kan det vara svårt att exakt ange hur länge eskadern pågår. Vi har dock räknat med ungefär 14 seglingsdagar. Då återstår 7 dagar för att ligga i hamn och utforska omgivningarna vid våra strandhugg. Vädret kan också hindra oss från att segla just när vi planerat, så reservdagar är nödvändiga.

Khinu en av Estlands många fina öar
Khinu en av Estlands många fina öar

Vi tänker oss en preliminär rutt, från Arholma  via Åland- Finska Utö- Hangö- Rooslepa/Dirhami. I Estland tänker vi att det är mera spännande att besöka platser  som bebotts av svenskar och deras ättlingar, än t.ex. Tallin som man kan nå med färja. Vi föreslår att eskadern seglar till städer och byar som: Haapsalu på Estands ostkust, Sviby på Ormsö och Kärdla på Dagö.

Gamla kyrkan på Runö är Estlands äldsta träbyggnad och byggdes på 1640-talet
Gamla kyrkan på Runö är Estlands äldsta träbyggnad och byggdes på 1640-talet
Runö hamn

Återresa: Vi planerar att följa ungefär samma sträckning på hemresan, men väljer nya hamnar och attraktioner.

Närmare beskrivning av eskaderplanen kommer att publiceras på hemsidan om det visar sig finnas tillräckligt intresse. Valet av tidsperiod för eskadern är en kombination av vad vi som ”arrangörer” kan och önskemål i allmänhet, tex om seglingen bör ske under semestertider.

Våra Estländska seglarvänner, idag 3st OE-båtar, kommer att medverka i planeringen om vi finner det motiverat att arrangera eskadern.

Ni som vill att vi ska försöka ordna en estlandseskader och kan tänka er att vara med kan anmäla ert intresse här. Har ni synpunkter/tips eller förslag? Skriv gärna och berätta och hur många ni kan tänkas vara ombord  anmalan-estland@oeyc.org

Om ni vill fråga om något eller diskutera eskaderplanerna är ni välkomna att ringa eller skriva:

Bengt Guvå: 070 3653851 eller skriv till bengt.guva@gmail.com

Beppe Backlund 070 4808433 eller beppe@cb-visualsystem.se

Påminnelse om webbmöte

Vi har nu ett antal medlemmar som visat intresse för det webbmöte som vi utannonserade här på OE-klubbens hemsida. Det finns fortfarande rum för flera deltagare. Du anmäler dig på anmalan@oeyc.org. Vi hoppades också på att flera skulle vara med och bidra till innehållet – båtlivsfrågor som känns angelägna och som mötet ska behandla. Har Du något som Du tycker vore intressant att ta upp så skriv ett mail till oe-webbmote@oeyc.org.

Några av OE-klubbens medlemmar under ett av våra fysiska möten när vi gjorde ett besök på Rödlöga i Stockholmskärgård

Webbmöten ordnar vi för att vi ska kunna erbjuda fler medlemmar möjlighet att delta i diskussioner med målet att lära sig av andra och dela med sig av egna erfarenheter av OE-båtar. OE-klubbens medlemmar är utspridda över en stor del av Sverige och finns även i några av våra grannländer. Webbmöten är ett sätt att öka värdet av att vara medlem i klubben för de som inte har möjlighet att delta i våra fysiska möten.

 

Intresseundersökning för webbmöte

OE-klubbsmedlemmar som mötts i verkliga livet

OE-klubbens medlemmar är utspridda över en stor del av Sverige och finns även i några av våra grannländer. För att vi ska kunna erbjuda fler medlemmar möjlighet att delta i diskussioner med målet att lära sig av andra och dela med sig av egna erfarenheter av OE-båtar har OE-klubben under de senaste åren vid tre tillfällen ordnat webbmöten. De har haft olika teman – bla ”Utveckling av segel och rigg” och ”Renovering av OE-båt”.  I ett kommande webbmötet har vi tänkt att temat skulle vara bredare och föreslår att vi möts under rubriken ”Livet ombord”. Det kan vara allt från matlagning och köksutformning till hur man lägger till i naturhamn så att man lätt kan få ombord sin hund. Eller – hur ett sittbrunnstält kan göra att man får ett extra rum för mysiga stunder när temperaturen ute är i kyligaste laget. Detta är en typ av ämnen som brukar avhandlas under de sommarträffar vi ordnar i verkliga livet . Med ett webbmöte kan vi erbjuda fler medlemmar att träffas och utbyta erfarenheter än de som kommer på sommarträffarna och kan därför ses som en utvidgning av våra fysiska träffar.

Alla medlemmar är välkomna att anmäla sig till webbmötet och vi skulle vilja ha din intresseanmälan redan nu, helst innan 13 december 2024. Den kan du göra på anmalan@oeyc.org

Exemplen ovan är bara några idéer. Vi behöver få in mer förslag på ämnen från er medlemmar. Vad skulle ni vilja veta mer om? Vad har ni själva kommit på som gör livet ombord bättre? Tryck på fantasiknappen och mejla vad ni kommer på till oe-webbmote@oeyc.org senast den 20 december. Skicka gärna också med bilder som beskriver just det du tycker är exempel på när livet ombord är gott eller för den delen dåligt.

Observera att komma med förslag på ämnen inte är ett villkor för att delta på mötet. Det går bra att bara hänga på och bli inspirerad.

Vi kommer att sammanställa förslagen och föreslå ett tillfälle för mötet. Och som sagts ovan – ni som vill,  lämna gärna förslag på ämnen att diskutera.

I god tid före träffen kommer du sedan att få en länk via mail för att kunna delta i mötet.

OEYC SOMMARTRÄFF 2024, BRUNNSVIKEN ORNÖ

Vi har nu precis tagit klivet in i vintern och jag sitter och tänker tillbaks på en mycket härlig sommar, både på land och till sjöss.

Även årets sommarträff med OEYC, i strålande solsken den 17-18/8 i Brunnsviken på Ornö, blev riktigt lyckad! I år var vi 16 pers och 9 båtar som strålade samman för att prata båtliv och segling i allmänhet, och vår förkärlek för OE-båtar i synnerhet.

På lördagen välkomnades vi med bubbel och tilltugg av arrangörerna Bengt Guvå och Marianne Heijbel. Därefter bjöd Brunnsvikens hamnvärd Anette Nanberg oss på små trevliga anekdoter och historiska berättelser om Ornö Båtvarv, och om släkten Stenbock som än idag driver olika verksamheter på ön. Under vår gemensamma middag på kvällen kom sedan samtalen igång ”på riktigt” – såsom det ju så ofta gör i goda vänners lag.

Innan vi skildes åt på söndags-förmiddagen arrangerade vi den årliga gruppfotograferingen. Samtliga bilder här är tagna av Bengt Guvå, som även sammanställt deltagarlistan.

 

Jag vill rikta ett varmt tack till alla som kom och bidrog till årets mycket trevliga OE-träff, och därtill ett extra stort TACK Bengt och Marianne för arrangemanget!

Deltagar lista

Vänligen,
Anna Stenström 

OE-träff på västkusten 2024

Västkusten sommarträff lockade många i år. Här en sammanfattning av Katarina och Christer Ahlberg. Ett reportage från ostkustens träff kommer lite senare i höst.

Västkustens OE-träff skulle i år vara på Bassholmen 17-18 augusti. 9 båtar var anmälda varav två kom från Danmark. Jättekul med utländska båtar som hörsammat inbjudan.

 

Samlingen var kl. 13 och alla båtar hade kommit. Janne hälsade oss välkomna och dagens program drogs.

 

Första punkten var besök från sjöräddningen, som kom med en båt från stationen i Uddevalla och pratade om sina insatser och visade utrustningen i båten. Alla kunde inte vara i båten samtidigt så vi delade upp oss så vissa gick husesyn i andras OE båtar.

 

Efter detta behövdes en fikastund med bubbel och tillbehör. Det blev ett utmärkt tillfälle att lära känna varandra.

Bassholmen är idag ett naturreservat med museum för allmogebåtar och deras tillverkning. Även ett gästhem finns här. Förutom båttillverkning har här tidigare även funnits plats för fiskeri och trankokeri. Mer om Bassholmen här

Vi fick en guidad tur av Anna.

 

Båttillverkning beskrevs både i modeller och i stor skala

På kvällen var det dags för gemensam måltid av medhavd mat, som till stor del bestod av grillat.

 

Kvällen avslutades med gemensamt kaffe och kaka-stund. Söndagen fortsatte med genomgång av varandras båtar. Var båt åkte från träffen när de var klara och behövde åka hem. Förutom de två danska båtarna som skulle ligga kvar var vi de sista som åkte. Då kom de första dropparna. Dessförinnan hade vi haft fint väder förutom lite blåsigt.

 

Vi som var med:
Janne och Ika (Ulrika) på Orm
Nils-Otto och Ellinor på Auk
Claes och Magdalena på Aioolos IV (Visserligen en Nord 80 men de hade sin OE36:a på renovering)
Fredrik på Gia
Christer och Katarina på Mother of Pearl
Christer och Karin på Boheme
Paul Erik, Ulla, Peter, Valeska och Linus på Vela
Mattias och Helen på Martina III
Olof och Jennie på Aleteia

Tillsammans hade vi det jättetrevligt och ser fram emot en ny träff nästa år.

Vid tangentbordet: Katarina och Christer Ahlberg

Påminnelse om sommarträffar

Västkust- och ostkustsektionen av OEYC har sina sommarträffar samma dag – den 17 augusti.  Det är nu dags att anmäla sig för deltagande innan anmälningsdatumen går ut – 4 augusti för ostkustträffen och den 10 augusti för västkustträffen.  Det är fina utarbetade program som bjuds. På Västkusten är det på Bassholmen vi möts och på Ostkusten blir det Ornö.  Längre ner här på sidan finns e-post adresser till de personer man anmäler sig till.

Välkomna!

OEYC sommar västkustträff lördag 17 augusti 2024

I år träffas vi på Bassholmen som är beläget i strömmarna strax öster om Lysekil.

Hamnavgift 250 :-/dygn + el 60 :- Uddevalla kommun (bekostas av båtägaren)Dusch, toa, kiosk finns. Bastu kan bokas för 350 :-/h. Det finns ca 40 gästplatser.

Flertal grillplatser finns. Om vädret är ostabilt kan vi sitta skyddade under “virkestorken” som är ett långt lågt skjul med öppna väggar på 2 sidor.

Vi samlas vid 13-tiden. Ni som är på väg men blir försenade bör sms Fredrik eller mig. Vid ankomst hjälps vi åt och försöker förtöja nära i den mån det går och bekanta oss med varandra och våra båtar.

Övriga hålltider

Framåt 15-tiden träffas vi för en gemensam välkomstdrink (ingår i anmälan)
16.00 gemensam rundvandring på Museet (ingår)
ca 18.00 gemensam måltid ( mat och dryck medtages av deltagare)

20.00 kaffe och kaka (ingår)
prel quiz, om Fredrik är på gott humör

Bakgrund och historik om Bassholmen

Markerna på Bassholmen har brukats sedan lång tid och det i kombination med skärgårdsnäringar som fiske, båtbyggeri och sjöfart. Under sillperioden på 1700-talet fanns här sillsalteri och trankokeri. Under andra halvan av 1800-talet gav ett båtvarv sin ägare, Jakob Johansson, sådan rikedom att han kunde uppföra den ståtliga mangårdsbyggnad som i dag är ett gästhem.

Bassholmen museum drivs av föreningen allmogebåtar som håller öppet under sommar halvåret.

Naturen består av lövträdskantade dalstråk samt öppen betad barrskog
Bassholmen ligger skyddad från öppna havet omgiven av smala havsarmar med
strömmande vatten över delvis grunda leror med mycket sjöfågel, även vintertid. Här rastar storspov, kärrsnäppa och strandpipare. I augusti dominerar hundratals simänder. I öster finns lövträdskantade dalstråk, i nordväst öppen betad barrskog med inslag av björk och ek. Strandängarna betas av kor och får och här finner man både strandkrypa och havsnarv.

Varmt välkomna på OE-sommarträff lördag 17 augusti
Christer Ahlberg, Olof Stenlund & Jennie Falk Bärnarp, Fredrik Mossberg, Janne Malmborg

Anmälan görs till Fredrik eller mig senast den 10 augusti.

Fredrik Mossberg
070 5603178
fredrik.mossberg@telia.com

eller

Janne Malmborg
070 6034353
jannemal66@gmail.com

Nytt lösenord för hemsidan

Vi har bytt lösenord till hemsidan. Alla som har betalt medlemsavgiften har via ett särskilt mail fått det nya lösenordet. Det är fortfarande en del som inte betalt avgiften. Vi uppmanar alla som vill fortsätta vara medlemmar och inte betalt  att göra det snarast.