Kategoriarkiv: Blogg

Påminnelse medlemsavgiften

Vi är nu inne i sista veckan i mars och det är hög tid att betala årsavgiften för de drygt 130 medlemmar som ännu inte gjort det. Avgiften skall enligt stadgarna vara betald senast 31 mars.

Avgiften är fortfarande bara 100 kr och hur du gör för att betala hittar du här.

It is the end of March and time to pay the membership fee. The fee is still only 100 SEK (10 EURO) and how to pay you find here. The membership fee should be paid before March 31.

Årsstämma 2024

Lite fram och tillbaka blev det innan styrelsen hittade en plats för årsmötet 2024. Det blev Sjöhistoriska museet i Stockholm som fick äran att husera 19 medlemmar ur OE-klubben. Några av oss kom tidigare och hann med att titta på utställningarna innan välkomstdrinken serverades i runda rummet. Det är alltid trevligt att börja med lite mingel. Nya ansikten dök upp och hann bekanta sig med de som sett varandra förut.

Kl 15.30 hade vi samlats i möteslokalen och årsstämman kunde börja. Till mötesordförande valdes Maria Dansdotter. Bengt Guvå som är sittande sekreterare valdes till mötets dito.

Till mötesordförande valdes Maria Dansdotter. Sittande sekreterare Bengt Guvå som mötessekreterare

Val av ordförande var själva mötets höjdpunkt. OE-klubbens ordförande Leif Lexell hade inför årets stämma aviserat sin avgång. Dock hade Leif  anmält sig sjuk och kunde inte komma in från västkusten och medverka på mötet. Valberedningen med sammankallande Anders Stenström hade frågat Janne Malmborg om han kunde tänka sig leda OE-klubben de närmaste åren. Janne tackade ja och valdes av mötet till ny ordförande. Dock kunde även han inte närvara på mötet då han hade bundit upp sig med annat.

I övrigt syntes klubben vara i gott skick. Ekonomin stabil och medlemsantalet likaså. Revisor Birgitta Holmqvist  föreslog att styrelsen skulle beviljas ansvarsfrihet för året och årsmötet gick mangrant på hennes linje.

Avgående ordförande

Leif Lexell

Avgående ordförande Leif Lexell valdes till ordförande 2009. Han var under några år innan ordförandeskapet styrelseledamot under sin föregångare Biörn Johansson. Förutom att svinga ordförandeklubban var Leif redaktör för tidningen Vi Seglar. Han administrerade även klubbens matrikel med dess ständiga förändringar med nytillkomna och avgående medlemmar. Han hade också ansvaret för att arrangera mötesaktiviteter på västkusten i form av tekniska träffar och båtmöten ute i skärgården. Det blev med åren rätt många. Som ordförande var Leif noggrann och eftertänksam och styrde med mild hand arbetet i styrelsen.

På sidan om arbetet i OE-klubben har Leif haft ett brinnande engagemang i andra båtlivsrelaterade föreningar, tex Svenska Kryssarklubben och Föreningen Allmogebåtar på Bassholmen. I Svenska Kryssarklubbens Västkustkrets arrangerar och leder han eskaderseglingar, ofta med ett kulturellt och historiskt tema. I Föreningen Allmogebåtar är han ofta ute på ön och deltar i arbetet med att ställa i ordning inför sommar såväl som vinter. 

Leif seglar tillsamman med sin fru Eva OE32:an Josefin.

Vi vill tacka dig Leif för åren i OE-klubbens tjänst och hoppas ditt engagemang för båtliv och båtlivsfrågor får en fortsättning under många år till.

Leif har dock inte klivit av helt som förtroendevald. Han blir kvar som klubbens valberedare till nästa säsong och kanske får ni medlemmar ett telefonsamtal från honom med frågor om ni vill vara med och leda klubben i framtiden.

Ny ordförande

Janne Malmborg

Efter detta avsked riktar vi nu blicken mot den nye ordförande. Janne Malmborg bor på Skaftö i Bohuslän. Han har länge brunnit för båtliv i olika former och varit ägare till många olika båtar. Sedan 2020 är han ägare till en OE32:a. Båten var i behov av renovering och Janne är nu inne på tredje året med att riva ut, måla och förbättra.

Janne är utbildad sjöingenjör 1978. Och som han själv säger – musik kom emellan och arbete inom vård. Han har varit anställd inom Västra Götalandregionen som verksamhetschef inom hjälpmedelsverksamhet och akutsjukvård.

Han har också varit aktiv inom föreningslivet, bla som ordförande i en lokal ridklubb och styrelsemedlem i en båtklubb under många år.

Därmed önskar vi Janne välkommen till styrelsearbete inom OE-klubben

Underhållning

Vad vore ett årsmöte utan lite underhållning. Carina Lernhagen Matz och Erling Matz höll ett mycket initierat och trevligt föredrag om Evert Taube. Dessutom framförde Erling taubevisor på både gitarr och luta. Lutan var förövrigt Evert Taubes egen luta som nu tillhörde Taubesällskapet och lånats ut till Erling.

Erling Matz trakterar Evert Taubes luta
Trevligt föredrag om Evert Taube av Carina Lernhagen Matz och Erling Matz

Uppfyllda av vad vi sett och hört under en dryg timme drog vi oss till museets restaurang och avslutade dagen med en god middag och lämpligt dryckjom. Sällskapets beskaffenhet tillät inga överdrifter varför vi i god ordning avslutade taffeln kl 20.00.

Årsmöte 2024

OEYC håller sitt årsmöte lördagen 16 mars kl 15.30 i Ragnar Östbergsalen på Sjöhistoriska muséet, i Stockholm.

Anmälningsformulär längre ner på sidan

Vi samlas först för lite mingel i ”runda rummet” ca kl.15. Själva årsmötet börjar ca. 15:30.

Efter årsmötet kommer Erling Matz och Carina Lernhagen Matz att underhålla oss med berättelser och musik med anknytning till Stockholms skärgård och med extra fokus på Evert Taubes musikaliska
bidrag tillskärgårdens kulturskatt.

Carina Lernhagen Matz och Erling Matz känner ni igen som författare och fotografer med ett antal böcker om skärgård, skärgårdsliv och segling. De har båda varit medarbetare i Svenska Kryssarklubbens tidning ”På Kryss”. Erling har lovat att spela på Evert Taubes luta som är deponerad hos honom. (bara detta gör det värt att besöka klubbens årsmöte).

Efter detta program serveras en måltid/supé i Sjöhistoriska museets café.
Tre alternativa rätter serveras
1. Fläsksida med rostad potatis, grönkålchips & pepparsås.
2. Fiskgryta.
3. Ett vegetariskt alternativ: Sallad baserad på chevre och betor.

Maten kostar 250 kr per person inklusive kaffe och restaurangens egen specialkanelskorpa. Valet av mat ska göras i samband med anmälan till mötet.
plusgiro 84 81 37-6. Beloppet ska finnas på OEYC ́s konto senast 6/3.

Dryck beställer och betalar var och en själv på plats:

Ett glas vin, rött eller vitt, kostar 105 kr.
Man kan även välja på öl, läsk, eller mineralvatten.

Sista anmälningsdag är måndag 4 mars.

Eventuella frågor: Marianne Heijbel 0708-800224 Bengt Guvå 070-365 38 51

 

Medlemsmatrikeln är nu uppdaterad

Nu är matrikeln på webben uppdaterad.

Nästa uppdatering kommer att göras i början av sommaren.
Uppdatering i medlemsdatabasen görs direkt när uppgifter om ändring kommer in.

PS
Vill passa på att tipsa om våra kepsar, mössor och flaggor. Behöver du komplettera eller byta ut något som är slitet är det bra att passa på nu. Under fliken ”Butiken” finns information om priser och hur du beställer.

http://www.oeyc.org/wp-content/uploads/2022/01/IMGP0096-scaled.jpg

OE-träff 2023 på Ostkusten

Vi var kallade till OE-träff i Finnhamn 19–20/8. Eftersom vi var med förra året var det med stor förväntan vi stävade på Jolpan.
Vi på Fröja, Chris och Magnus, anlände redan på fredag eftermiddag. Vi mottogs på bryggan av Bengt och Gunilla. 
Innan kvällen hade vi blivit flera båtar och det blev förfika hos Göran och Birgitta tillsammans med oss tidiga anländare och huvuddelen av Finnhamns myggor. Redan då blev det full fart på båtsnacket. 

 Nästa morgon kl 11 var det samling och dagsplanering. Då hade även Anders anlänt, ensam i år.  

Nu började den spännande utforskningen av varandras båtar. Man blir alltid lika förvånad av att se hur många olika inredningslösningar och rigglösningar det finns på relativ lika båtar. Ytterligheterna var Beppe och Lenas Livia med totala nytänk, och vår egen Fröja med totalt original från 1979. 

 Tomas och Maria skrämdes lite genom att komma sent inglidande med bredsladd  i sista minuten. De skulle stå för en viktig programpunkt …. 

16.05 hälsade Bengt officiellt välkommen med  bubbel och tilltugg. 

Nu var det dags för Tomas och Maria. De hade träffat Jeremy Bagshaw som med sin OE32, Olleanna , seglat Jorden runt i  kappseglingen Golden Globe Race. Deras föredrag var mycket levande och engagerande som det alltid är när de har ordet. Men vi fick verkligen en inblick i hur Jeremy hade haft det. 

 

 Sen var det dags för middag med egen medtagen mat. Solen sänkte sig över viken och myggorna tog mer och mer plats. Detta hindrade dock inte oss att ventilera alla möjliga samtalsämnen. Stämningen var på topp.

 

Så småningom vidtog allsången med enmansorkestern Magnus. Vi satte oss vid bryggfästet för att få största möjliga korsdrag och på det viset undvika några myggor. Vi sjöng tills det blev för mörkt för att  läsa texten i vishäftet. 

Söndag morgon ägnade vi åt de sista båtbesöken och avskedsfika på berget.  

Här kom det även upp en fråga om en eskader till nästa år.  

Kom gärna med förslag till gruppen. 

 Vi som var där : 

OE38 Bombibitte med Göran och Birgitta
OE36 Röde Baron med Bengt och Gunilla
OE36 Fröja med Chris och Magnus
OE36 Coyotte med Anders
OE32 Livia med Beppe och Lena
OE32 Daphne med Tomas och Maria 

 Tack för en mysig träff. Vi ser redan fram emot nästa år. 

Chris och Magnus på Fröja. 

Påminnelse – Teknisk träff i Stenungsund

Det finns fortfarande platser kvar till den tekniska träffen i Stenungsund på tisdag 17/10.

Se alla detaljer längre ner på hemsidan.

För att veta hur mycket fika vi skall beställa från caféet är det viktigt att vi får in din anmälan snarast och absolut senast på lördag 14/10.

Välkommen till Stenungsund och ta gärna med dig frågor och annat som du vill diskutera! Kanske kan du få goda råd inför underhåll under vintern!

Favorit kommer tillbaka

Nu kallar vi åter till favoriten ”Teknisk träff”.
Det är en träff där vi samlas och diskuterar huvudsakligen tekniska spörsmål kring
våra båtar. Kanske kan du få värdefulla tips till vinterns jobb med båten.

Liksom tidigare har vi hyrt konferensrummet ”Styrmansrummet” i kulturhuset Fregatten i Stenungsund.

Tid: tisdag 17/10 mellan 18:00 och 21:00

Nedan finns några frågor som kan tas upp men det kommer att vara upp till deltagarna vad som skall diskuteras under träffen:

  • Ankare och ankring. Upphängning av akterankare så att det inte stör.
  • Rullsegel; förstag, mast, bom
  • Vintertäckning – med och utan mast
  • ”Måla mindre” enligt förslag från SXK. Andra sätt att måla på ett miljövänligt sätt
  • Kork och andra alternativa material på däck och sittbrunnsbänkar

Klubben bjuder på fika under kvällen.

Anmäl dig snarast men senast på lördag 14/10 till klubben@oeyc.org

Välkommen!