Alla inlägg av Beppe

Nytt lösenord för hemsidan

Vi har bytt lösenord till hemsidan. Alla som har betalt medlemsavgiften har via ett särskilt mail fått det nya lösenordet. Det är fortfarande en del som inte betalt avgiften. Vi uppmanar alla som vill fortsätta vara medlemmar och inte betalt  att göra det snarast.

OEYC sommarträffar 2024

Dags att planera in årets ost-och västkustträff. Båda träffarna sker den 17-18 augusti. Vad gäller västkustträffen är ingen plats bestämd ännu. Vi återkommer med plats och program. Vi är dock tacksamma för er intresseanmälan. Den kan  lämnas till Janne Malmborg som ansvarar för västkustträffen

För ostkustträffen finns redan plats  planerad.


Nu närmar sig 2024 års sommarträff på Ostkusten.

Ornö båtvarv, Brunnsviken sydöstra Ornö

Vi kommer att hålla träffen på Ornö, i Brunnsviken på Ornös sydvästra sida.

Vi kommer att ligga vid Ornö båtvarvs gästhamn längst in i viken, med gott skydd för nästan alla vindar. Här finns grillar, man kan också använda sin egen. Bord och bänkar. Tak över huvudet om vädret kräver det.

Hamnavgift 220-350:- beroende på båtstorlek.

Till Brunnsviken kan man också ta sig med bil och hyra en liten hytta för natten om båtfärden skulle vara för lång,

Vi samlas som vi brukar på lördagen den 17 augusti vid 13 tiden. Den som kommer senare bör meddela det så att vi inte drar igång Sjöräddningen.

Vi tar gärna emot förslag på programpunkter, per mail. Har ni frågor ring Bengt 0703653851 eller Marianne 0708800224

Närmare beskrivning av träffen kommer att sändas ut i början av augusti till de som anmäler sig.

Vi vill ha din anmälan senast söndag 4 augusti per mail till ostkustarr@oeyc.se

Ange namn på deltagare, båtens namn, båtmodell, och mobilnummer.

Glad sommar önskar 

Marianne, Bengt och Beppe

Säljes OE32 AURORA

OE 32 – En av Olle Enderleins kanske mest välkända konstruktioner. Långkölad med mycket fina seglingsegenskaper. Tidlöst vacker med en fantastisk teakinredning i ”old school” har 5 generösa kojplatser. Båten är i ett mycket fint skick! Volvo Penta MD11 Diesel, nyligen servad och genomgången av Björnhammarvaret (auktoriserad på VP). Båten har dubbla uppsättningar segel. Skrovet är byggd med distansmaterial, m a o ej enkelskrov.

Fortsätt läsa Säljes OE32 AURORA

Säljes OE32 KLARA 1980.

Förutom det vanliga ingår: Epoxy behandlad under vattenlinjen, Profurl rullbom system, Sailomat 760 vindroder, En Andersen 46STE elvinsch för att snabbare få upp storen.

Finns att beskåda på Svinninge Marina. Sjösätts 31/5.

Pris 300.000 skr.

Kontakt: Per Frank mobil 0704868726.

Årsstämma 2024

Lite fram och tillbaka blev det innan styrelsen hittade en plats för årsmötet 2024. Det blev Sjöhistoriska museet i Stockholm som fick äran att husera 19 medlemmar ur OE-klubben. Några av oss kom tidigare och hann med att titta på utställningarna innan välkomstdrinken serverades i runda rummet. Det är alltid trevligt att börja med lite mingel. Nya ansikten dök upp och hann bekanta sig med de som sett varandra förut.

Kl 15.30 hade vi samlats i möteslokalen och årsstämman kunde börja. Till mötesordförande valdes Maria Dansdotter. Bengt Guvå som är sittande sekreterare valdes till mötets dito.

Till mötesordförande valdes Maria Dansdotter. Sittande sekreterare Bengt Guvå som mötessekreterare

Val av ordförande var själva mötets höjdpunkt. OE-klubbens ordförande Leif Lexell hade inför årets stämma aviserat sin avgång. Dock hade Leif  anmält sig sjuk och kunde inte komma in från västkusten och medverka på mötet. Valberedningen med sammankallande Anders Stenström hade frågat Janne Malmborg om han kunde tänka sig leda OE-klubben de närmaste åren. Janne tackade ja och valdes av mötet till ny ordförande. Dock kunde även han inte närvara på mötet då han hade bundit upp sig med annat.

I övrigt syntes klubben vara i gott skick. Ekonomin stabil och medlemsantalet likaså. Revisor Birgitta Holmqvist  föreslog att styrelsen skulle beviljas ansvarsfrihet för året och årsmötet gick mangrant på hennes linje.

Avgående ordförande

Leif Lexell

Avgående ordförande Leif Lexell valdes till ordförande 2009. Han var under några år innan ordförandeskapet styrelseledamot under sin föregångare Biörn Johansson. Förutom att svinga ordförandeklubban var Leif redaktör för tidningen Vi Seglar. Han administrerade även klubbens matrikel med dess ständiga förändringar med nytillkomna och avgående medlemmar. Han hade också ansvaret för att arrangera mötesaktiviteter på västkusten i form av tekniska träffar och båtmöten ute i skärgården. Det blev med åren rätt många. Som ordförande var Leif noggrann och eftertänksam och styrde med mild hand arbetet i styrelsen.

På sidan om arbetet i OE-klubben har Leif haft ett brinnande engagemang i andra båtlivsrelaterade föreningar, tex Svenska Kryssarklubben och Föreningen Allmogebåtar på Bassholmen. I Svenska Kryssarklubbens Västkustkrets arrangerar och leder han eskaderseglingar, ofta med ett kulturellt och historiskt tema. I Föreningen Allmogebåtar är han ofta ute på ön och deltar i arbetet med att ställa i ordning inför sommar såväl som vinter. 

Leif seglar tillsamman med sin fru Eva OE32:an Josefin.

Vi vill tacka dig Leif för åren i OE-klubbens tjänst och hoppas ditt engagemang för båtliv och båtlivsfrågor får en fortsättning under många år till.

Leif har dock inte klivit av helt som förtroendevald. Han blir kvar som klubbens valberedare till nästa säsong och kanske får ni medlemmar ett telefonsamtal från honom med frågor om ni vill vara med och leda klubben i framtiden.

Ny ordförande

Janne Malmborg

Efter detta avsked riktar vi nu blicken mot den nye ordförande. Janne Malmborg bor på Skaftö i Bohuslän. Han har länge brunnit för båtliv i olika former och varit ägare till många olika båtar. Sedan 2020 är han ägare till en OE32:a. Båten var i behov av renovering och Janne är nu inne på tredje året med att riva ut, måla och förbättra.

Janne är utbildad sjöingenjör 1978. Och som han själv säger – musik kom emellan och arbete inom vård. Han har varit anställd inom Västra Götalandregionen som verksamhetschef inom hjälpmedelsverksamhet och akutsjukvård.

Han har också varit aktiv inom föreningslivet, bla som ordförande i en lokal ridklubb och styrelsemedlem i en båtklubb under många år.

Därmed önskar vi Janne välkommen till styrelsearbete inom OE-klubben

Underhållning

Vad vore ett årsmöte utan lite underhållning. Carina Lernhagen Matz och Erling Matz höll ett mycket initierat och trevligt föredrag om Evert Taube. Dessutom framförde Erling taubevisor på både gitarr och luta. Lutan var förövrigt Evert Taubes egen luta som nu tillhörde Taubesällskapet och lånats ut till Erling.

Erling Matz trakterar Evert Taubes luta
Trevligt föredrag om Evert Taube av Carina Lernhagen Matz och Erling Matz

Uppfyllda av vad vi sett och hört under en dryg timme drog vi oss till museets restaurang och avslutade dagen med en god middag och lämpligt dryckjom. Sällskapets beskaffenhet tillät inga överdrifter varför vi i god ordning avslutade taffeln kl 20.00.

Årsmöte 2024

OEYC håller sitt årsmöte lördagen 16 mars kl 15.30 i Ragnar Östbergsalen på Sjöhistoriska muséet, i Stockholm.

Anmälningsformulär längre ner på sidan

Vi samlas först för lite mingel i ”runda rummet” ca kl.15. Själva årsmötet börjar ca. 15:30.

Efter årsmötet kommer Erling Matz och Carina Lernhagen Matz att underhålla oss med berättelser och musik med anknytning till Stockholms skärgård och med extra fokus på Evert Taubes musikaliska
bidrag tillskärgårdens kulturskatt.

Carina Lernhagen Matz och Erling Matz känner ni igen som författare och fotografer med ett antal böcker om skärgård, skärgårdsliv och segling. De har båda varit medarbetare i Svenska Kryssarklubbens tidning ”På Kryss”. Erling har lovat att spela på Evert Taubes luta som är deponerad hos honom. (bara detta gör det värt att besöka klubbens årsmöte).

Efter detta program serveras en måltid/supé i Sjöhistoriska museets café.
Tre alternativa rätter serveras
1. Fläsksida med rostad potatis, grönkålchips & pepparsås.
2. Fiskgryta.
3. Ett vegetariskt alternativ: Sallad baserad på chevre och betor.

Maten kostar 250 kr per person inklusive kaffe och restaurangens egen specialkanelskorpa. Valet av mat ska göras i samband med anmälan till mötet.
plusgiro 84 81 37-6. Beloppet ska finnas på OEYC ́s konto senast 6/3.

Dryck beställer och betalar var och en själv på plats:

Ett glas vin, rött eller vitt, kostar 105 kr.
Man kan även välja på öl, läsk, eller mineralvatten.

Sista anmälningsdag är måndag 4 mars.

Eventuella frågor: Marianne Heijbel 0708-800224 Bengt Guvå 070-365 38 51

 

OE-träff 2023 på Ostkusten

Vi var kallade till OE-träff i Finnhamn 19–20/8. Eftersom vi var med förra året var det med stor förväntan vi stävade på Jolpan.
Vi på Fröja, Chris och Magnus, anlände redan på fredag eftermiddag. Vi mottogs på bryggan av Bengt och Gunilla. 
Innan kvällen hade vi blivit flera båtar och det blev förfika hos Göran och Birgitta tillsammans med oss tidiga anländare och huvuddelen av Finnhamns myggor. Redan då blev det full fart på båtsnacket. 

 Nästa morgon kl 11 var det samling och dagsplanering. Då hade även Anders anlänt, ensam i år.  

Nu började den spännande utforskningen av varandras båtar. Man blir alltid lika förvånad av att se hur många olika inredningslösningar och rigglösningar det finns på relativ lika båtar. Ytterligheterna var Beppe och Lenas Livia med totala nytänk, och vår egen Fröja med totalt original från 1979. 

 Tomas och Maria skrämdes lite genom att komma sent inglidande med bredsladd  i sista minuten. De skulle stå för en viktig programpunkt …. 

16.05 hälsade Bengt officiellt välkommen med  bubbel och tilltugg. 

Nu var det dags för Tomas och Maria. De hade träffat Jeremy Bagshaw som med sin OE32, Olleanna , seglat Jorden runt i  kappseglingen Golden Globe Race. Deras föredrag var mycket levande och engagerande som det alltid är när de har ordet. Men vi fick verkligen en inblick i hur Jeremy hade haft det. 

 

 Sen var det dags för middag med egen medtagen mat. Solen sänkte sig över viken och myggorna tog mer och mer plats. Detta hindrade dock inte oss att ventilera alla möjliga samtalsämnen. Stämningen var på topp.

 

Så småningom vidtog allsången med enmansorkestern Magnus. Vi satte oss vid bryggfästet för att få största möjliga korsdrag och på det viset undvika några myggor. Vi sjöng tills det blev för mörkt för att  läsa texten i vishäftet. 

Söndag morgon ägnade vi åt de sista båtbesöken och avskedsfika på berget.  

Här kom det även upp en fråga om en eskader till nästa år.  

Kom gärna med förslag till gruppen. 

 Vi som var där : 

OE38 Bombibitte med Göran och Birgitta
OE36 Röde Baron med Bengt och Gunilla
OE36 Fröja med Chris och Magnus
OE36 Coyotte med Anders
OE32 Livia med Beppe och Lena
OE32 Daphne med Tomas och Maria 

 Tack för en mysig träff. Vi ser redan fram emot nästa år. 

Chris och Magnus på Fröja.