OE-båt med i FN:s globala kamp för friska hav

Relay4Nature är ett globalt samarbete mellan ledare, innovatörer och talespersoner som driver frågor om hållbarhet och vårt gemensamma ansvar för världens hav. Relay4Nature innebär att en budkavle sänds till olika delar av världen med budskap om ett friskt havs betydelse för jordens klimat och miljö. Relay4Nature är resultatet av två års samarbete mellan Richard Brisius, ordförande för The Ocean Race och ambassadör Peter Thomson, FN:s generalsekreterares särskilda sändebud för havet.

Tanken är att budkavlen ska fraktas fossilfritt över världens hav. Den har seglat med ombord på flera av The Ocean Race teamens båtar och passats vidare till en mängd olika organisationer samt hamnat i händerna på många världsledare inför de stora globala klimat  och – havstoppmöterna (COP26 tex). Nu har den tagits emot av Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr inför miljökonferensen som kallas Stockholm +50. Hon tog emot den under en ceremoni som hölls nedanför stadshuset i Stockholm.

Själva budkavlen som designats av brittiska konstnären Tania Kovats kom seglandes över Riddarfjärden i en – hör och häpna – OE32:a tillsammans med OE-klubbsmedlemmen Tiger Brisius och Julia Sandbrink, Vilma Bobeck samt FN-ambassadör Peter Thomson.

Tiger och Julias OE32:a Idun passar bra som frambärare av budkavlen då framdriften för motor är helt elektrifierad. Hon förväntas efter sin konvertering förbruka ytterst lite fossila bränslen och framstår också som en symbol för en ung seglingsintresserad generations ansvarstagande för havens miljö och jordens klimat.

Kul för oss OE-ägare att en av våra båtar figurerar i dessa sammanhang. Ett annat globalt sammanhang för en OE-båts medverkan är annars det snart stundande Golden Globe Race där OE32:an Oleanna deltar.

The Ocean Races hemsida

Pressmeddelande