Reportage från ostkustens sommarträff

Sommarens OE-träff på ostkusten blev en värdig avslutning på den fina sommaren. Den tredje helgen i augusti var Lennart Johansson, OE 32 Merano, först på plats och stod för värdskapet.

Lennart  Johanssons Merano
Lennart Johanssons Merano närmast

Träffen var förlagd till Navigationssällskapets Skepparholmen, alldeles nära SXK:s Malma Kvarn. På plats fanns också Åsa och Bengt Jönsson i OE 32 Carpe Diem när Katarina och jag kom slörande från Bullandö i vår OE 33 Lova. Efter en stund dök klubbens webbfixare, Beppe Backlund, upp i Livia, en blänkande OE 32.

Beppe Backlund och Bengt Jönsson
Beppe Backlund och Bengt Jönsson ombord på Livia

När vinden började lägga sig för kvällen siktades Elina, ytterligare en OE 32, med Anders Grönlund vid rorkulten.

Anders Grönlund fendrar av
Anders Grönlund fendrar av

På eftermiddagen dök en Albin Viggen från sjöscoutkåren S:t Göran upp med fem (!) unga seglare. Skepparen – uppvuxen i Lova, vår son alltså – behövde hjälp med Viggens alldeles nya fyrtaktare som hade fel på “det elektroniska”. Trots den samlade OE-intelligentsian ville inte motorn starta. Det hela slutade med att Anders generöst lånade ut sin pålitliga jollemotor, Yamaha förstås. Viggen kunde fortsätta sin färd och motorn blev ett garantiärende.

hela_traffen
Alla båtar samlade

 

Båtesyn

Efter lite fika på bryggan drog diskussionen igång om erfarenheter och smarta lösningar. Det tog inte lång stund innan alla besökte varandras båtar. Det gav både inspiration och goda idéer inför vintern.

Pågående arbete med Livias inredning
Pågående arbete med Livias inredning
Trapp
Trapp

Efter en stund hamnade alla ombord i Beppes Livia. Den var som antytt ovan mycket fin i skicket på utsidan. Men inne i ruffen var det arbete på gång och med helt annorlunda lösningar. Nästan så att tankarna gick till Star Trek eller någon rymdfärja.

Vi som vet hur lång tid det tar att fixa småprojekt blev mycket ödmjuka inför det imponerande jobbet. Det var ingen idé att knysta om småsaker som motorbyten o sån’t. Kluriga lösningar överallt och inte en grej som var standard. Beppe berättade att båten köptes med helt urriven inredning och nedslipad gelcoat utvändigt.

Toalett
Toalett

 

Toalettdörr stängd
Toalettdörr stängd

Toalettdörr stängd
Toaletten upptagen
  

Under tiden som båtvandringen pågick ordnade Lennart med eld i bastun. Det blev ett skönt bastubad med dopp i det ännu varma vattnet utanför. När det började skymma samlades vi på bryggan för ett glas mousserande och lite tilltugg innan grillningen.

Sedan fortsatte samtalet om små och stora seglingar tills vi knappt urskiljde varandra i mörkret. “Var det bättre ankarbotten på Azorerna än på Nåttarö?” – “Visst är det värt priset med rostfri kätting? Ja, men det är ändå Deltankaret som har det bästa fästet” – “De där franska bäddsofforna, kan det verkligen vara något om man ska segla på riktigt?”

Lennart rodde på söndagen över och fyllde på besättningen i Merano – Pirjo och Helena. Lagom till förmiddagskaffet förtöjde träffens enda OE36, Felicity, med Marianne Hejbel och Jan Freudmann ombord. De hade annat för sig på lördagen men ville så gärna passa på tillfället att delta i träffen.

Under kaffet som intogs i Navigationssällskapets fina klubbhus på ön, funderade vi gemensamt på kommande års träff och beslöt att försöka hitta ett datum nästa sommar som passar så många som möjligt. Lennart och jag åtog oss att gå ut med en förfrågan till medlemmarna i regionen. Eskader och spontanträffar ett antal gånger under sommaren var också förslag som lades fram.

 

Fika i Navis klubbstuga innan hemfärd
Fika i Navis klubbstuga innan hemfärd

Deltagare vid denna klubbträff

Båt Namn Besättning
OE32 Carpe Diem Åsa och Bengt Jönsson
OE32 Elina Anders Grönlund
OE32 Livia Beppe Backlund
OE33 Lova Katarina och Lasse  Tullstedt
OE32 Merano Pirjo Kallio och Lennart  Johansson
OE36 Felicity Marianne Heijbel och Jan Freudmann

 

/Lasse Tullstedt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.