Höstträff på Västkusten

Varje höst försöker vi arrangera någon form av medlemsträffar på västkusten och i Stockholmstrakten. På västkusten bjöd vi i år in till en visning på Sjöfartsmuseet i Göteborg och i anslutning till det lunch på en närliggande restaurang. Som så ofta var det in i det sista mycket oklart om det skulle bli någon träff. Vi hade satt kravet att det skulle vara minst 10 deltagare för att genomföra träffen. Några dagar innan anmälningstiden gick ut var det ingen som hade anmält sig och jag förberedde kontaktpersonen på museet på att det kunde bli inställt. Då anmäler sig en person och något senare ytterligare två. Sedan ytterligare två. Med våra medarrangörer Ulrika och Fredrik och vi själva var vi så nio personer. Frågan kvarstod, skall vi bli minst tio? Och ja, det slutar med att elva personer har anmält sig när tiden har gått ut. Senare är vi till och med tretton deltagare men en sen avbokning på grund av sjukdom gör att det blir elva medlemmar som träffas i entrén till Sjöfartsmuseet på söndag förmiddag den 12 november.

Nu kommer nästa överraskning, den guide som skulle berätta om segelfartygens tid hade blivit magsjuk och kunde inte ställa upp. Men museet erbjöd oss en guidning i akvariet i stället och som seglare är vi ju även lite intresserade av vad som finns under kölen så det tackade vi naturligtvis ja till. Vi fick se en mängd vackra koraller och fiskar. Vi fick lära oss att sjöhästar har en påse på magen där äggen förvaras en tid och att de är mycket stationära och inte förflyttar sig några längre sträckor, alltså bra djur att ha i ett akvarium. Sjöstjärnan är ett annat intressant djur som kan öppna en mussla och äta av innehållet genom att vränga ut magen och trycka ner den i skalet. Ja, livet i haven ter sig för oss gärna underligt och ovanligt med bland annat djur som är som växter, djur som byter kön och växter som skulle kunna vara djur. När vi gick ut från akvariet hade nog alla fått någon liten dos av dagens nya vetande. Tiden fram till vi skulle gå till restaurangen spenderade vi på olika platser i museet och tittade på fina modeller, studerade Svenska Amerikalinjens historia eller kanske besökte simulatorn där man kunde pröva på hur det är att köra in ett fartyg genom Göteborgs skärgård i snöstorm och sjögång.

Nöjda med museibesöket promenerade vi sedan till restaurangen Nya Plankan som precis öppnade när vi kom. Vi hade valt mat i förväg och det var en majoritet som hade valt att beställa en fisksoppa som var mycket god. Några valde i stället en kycklingschnitzel som också var till full belåtenhet.

Text och bild:   Leif Lexell