Ostkustens höstträff hos Kustbevakningen på Djurö i Stockholmskärgård.

Det var ruggigt höstväder när vi anlände och blev insläppta på Kustbevakningens område, blåsigt och åtta grader varmt och regn i luften. Det var ca 25 st OE-båtägare som hade hörsammat inbjudan till höstträff som OE-klubben sänt ut. Vi såg nu fram emot att få umgås och samtidigt lära oss något om den verksamhet som Kustbevakningen bedriver. Höstträffen bestod av tre ”pit-stop” – först i ett föredragsrum i Kustbevakningens lokaler, sedan studiebesök på KBV 50, ett av Kustbevakningens miljöfartyg som för dagen låg förtöjd vid stationen på Djurö, men som egentligen är hemmahörande i Södertälje. Vi avslutade träffen med middag på Restaurang Björkås i Djurö centrum.

IMG_9619
Vetgiriga OE-båtägare
IMG_9620
Fika i vänta på att föredraget ska börja

Henrik Lundh, stationschef för Ks Djurö tog emot oss och inledde sitt anförande och berättade om Kustbevakningens ansvarsområden eller befogenheter som man kallar det. Från att i huvudsak historiskt ha ägnat sig åt att förhindra smuggling har Kustbevakningen idag många befogenheter såsom räddningstjänst, kontrollverksamhet och brottsbekämpande verksamhet. Det innebär bla polisiärabefogenheter och att man även rycker ut och bekämpar olje-och kemikalieutsläpp till sjöss med specialutrustade miljöfartyg. Därtill lånar man ut kompetens och resurser till andra myndigheter vid behov.

Henrik Lundh
Henrik Lundh, stationschef för Ks Djurö

Henrik berättade också inlevelsefullt om samarbetet med Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex. Det innebar för den svenska kustbevakningens del att utföra två operationer, mestadels sjöräddningsoperationer i södra och östra medelhavet i samband med flyktingkrisen. Tusentals personer plockades upp ur havet och fördes på ett säkrare sätt till land. Henrik var själv med i en av operationerna och visade en film om dramatiken på medelhavet och på det stora engagemang som svenska kustbevakare uppvisade.

IMG_9625
OE-klubben ombord på miljöskyddsfartyg KVB 50
IMG_9626
Utsikt akterut
IMG_9629
I maskinrummet
IMG_9630
På kommandobryggan

 

 

IMG_9633
Jodå, Kustbevakningen har också flaggspel

 

För oss fritidsbåtägare möter vi Kustbevakningen mest i rollen som övervakare. Det betyder att vi kan kontrolleras vad gäller sjöfylleri, fartöverträdelser, vårdslöshet och lanternbrott. Mycket av Kustbevakningens verksamhet är till gagn för oss. Genom deras närvaro får man förmoda att mindre av miljöbrott begås och att säkerheten till sjöss främjas.

IMG_9636
Avslutande middag på Restaurang Björkås

Tack till Marianne Heijbel och Bengt Guvå som via kontakter och annat ordnade denna höstträff.

Mer om kustbevakningen

WIKIPEDIA om Frontex

/Beppe Backlund

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *