Ostkustens sommarträff 2016

Intressen förenar människor. Det är naturligt att träffas om man har något gemensamt. Kanske för att man vill få bekräftelse av sina meningsfränder och känna sig stärkt av att tillhöra samma grupp. Särskilt viktigt blir det om ens intresse är smalt och lite speciellt i en stor och brokig omvärld. Som ägare till en OE-båt kan det vara så. Våra båtar har några år på nacken nu och det kan i bland tarva en förklaring riktad till en milt oförstående omgivningen om varför man så mycket gillar den här typen av båtar. Vi OE-ägare är dock  lyckligt lottade och kan hämta inspiration av varandra och därmed stärkas och finna argument för vår svaghet för ”Vackra båtar som segla väl”. Vad som behövs är bara att ansluta sig till OE-klubben och delta på någon av OE-klubbens sommarträffar som anordnas på Ost-eller Västkusten.

I år provade vi ett nytt koncept i planeringen av sommarträffar. Marianne och Lars i OE-klubbens styrelse gjorde en enkätundersökning som syftade till att ta reda på när, var och hur medlemmarna kunde tänkas delta i en sommarträff. Det blev ett stort underlag som analyserades och ledde fram till beslutet att i år förlägga ostkustträffen i Kyrkviken på Ornö i Stockholmskärgård – västkustträffen förlades till Dyrön strax norr om Marstrand enligt analysen av samma enkät. Resultatet av enkäten kommer att underlätta planeringen även inför kommande års träffar.

Den här rapporten handlar om ostkustens sommarträff den 20 augusti 2016.

2016-08-20_3195

Vi var nio OE-båtar som i det vackra sensommarvädret ankrade upp vid gästbryggan inne i Kyrkviken. Ungefär vid klockan tre var alla samlade. Det var en centralt vald plats och läglig för de aktiviteter som ingick i programmet denna dag. Det började med att vi stegade de hundra metrarna upp till bygdemuseets gårdstun för att få oss till livs lite Ornökultur. Spridandet av kunskap om det historiska och nutida Ornö stod Bygdeföreningens ordförande Anders Willborg för. Efter Anders anförande föll det sig naturlig med ett besök på museet som även innehöll en minnesutställning om fiskarhustrun Anna Greta Jimmerholts fina vävnader gjorda i trasmatteteknik. Sevärt!

Länk till museets hemsida!2016-08-20_3173

Vid pass klockan halvsju bjöd OE-klubben på ett glas mousserande vin. Med glaset i hand började en stunds mingel och ett försiktigt nosande på varandra för att utröna vilka vi var.

2016-08-20_3189

2016-08-20_3184

Klockan halvåtta var det dags för nästa punkt på dagordningen. Den punkten innebar en trerätters middag på Ornö Krog. Dock, mellan aktiviteterna var det fri tid att disponera till vad som föll en in. För många av oss var nyfikenheten på de andra deltagarnas båtar stor och en viktig anledning till att träffas. Därmed flockades vi i varandras båtar och lyssnade till berättelser om varför det gjorts si eller så när båtarna byggdes och inreddes och även totalrenoverats. Det gav en stunds utbyte av tankar och idéer och säkert resulterar det i ännu lite bättre lösningar på våra annars så väl fungerande båtar.

2016-08-20_3181

Kvällen tillbringades på krogen. Maten var bra och stämningen som det verkade på topp. Samtalet om båtar och ditten och datten fortsatte som sig bör tills det blev mörkt och vi återvände till våra båtar. Det blev till och med en efterfest ombord någon av båtarna. Hur länge den varade och vad som förtärdes ska vara osagt.

2016-08-20_3200

Dagen efter bjöd på stor kontrast. Morgonen började med regn och sedan tilltog dimman. Vi trotsade dock regnet och hade en gemensam fika innan vi skildes åt. 20160821_101206Många av oss hade en bit till hemmahamnen och spänningen var stor ombord de båtar som sakta tuffade iväg för motor och försvann ur sikte så snart de lämnat bryggan. Så vitt vi vet kom alla hem, om än ordentligt blöta och trötta efter att ha navigerat många timmar i regn och tät dimma.

IMG_0217

Deltagande båtar:

OE 32 Pelikan
OE 32 Carpe Diem
OE 32 Kompis
OE 32 Livia

OE 33 Lova

OE 36 Matchless
OE 36 Felicity
OE 36 Aurora
OE 36 Röde Baron (Ej på plats. Representerades av ägarna Bengt o Gunilla Guvå som tog bilen.)

OE 38 Aura

Foto: Bengt Guvå, Jan Freudmann och Marianne Heijbel

Rapportör
Beppe Backlund OE 32 Livia

1 tanke kring ”Ostkustens sommarträff 2016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.