Reportage från möte med Lasse Granath 2015

Onsdagkvällen den 11 november 2015 samlades hela 63 deltagare till ett intressant föredrag med Lasse Granath, sjökartograf.  I samarbete med Sjöhistoriska muséet och dess vänförening hade OEYC bjudit in till höstens ostkustträff.

Föredrag med Lasse Granath, sjökartograf i Sjöhistoriskas nya fina lokal.
Föredrag med Lasse Granath, sjökartograf i Sjöhistoriskas nya fina lokal.

Lasse tog oss med ut i skärgården under rubriceringen ”törs du lita på sjökortet?”. Numera har vi svaret på den frågan. Vi har fattat att vi måste vara noga med inställningarna på våra plottrar, att zoomningslägena i en del program sorterar bort väsentlig information och att de flesta grunden finns med på sjökorten. Men de ligger tyvärr  fel ibland, undertecknad fick en rejäl tankeställare när jag insåg att en passage på sommarens segling norr om Möja hade kunnat sluta i tvärstopp på 1,3 m djup. Grundet visade sig ligga ca 100 m vid sidan om läget enligt sjökortet.

Vi fick också spännande insikter om namngivningen i sjökorten. Fiskaren ”Österman” intervjuades om namnen på öarna och det var inte alltid som kartograferna uppfattade skärgårdsmålet. Namn som ”österskär” på en ö som ligger i väster är ologiskt, troligen är det rätta namnet ”hötterskär”. Ett skär där man kunde skörda ”hötter”, dvs blåstång, för att använda som gödsel. Ett annat vanligt namn är ”Gjuskobben”, som inte alls är ett hem för fiskgjusen utan snarare en felstavning av Ljuskobben, ett tillhåll för Ljusen – Silltruten.

Kul, tycker vi, att det blev så god uppslutning och ett STORT TACK till Sjöhistoriska för samarbetet!

/Lasse Tullstedt, vid tangenterna och bakom telefonkameran.

Från vänster; Lasse Granath, Hans-Lennart Ohlsson, museichef och Marianne Heijbel, OEYC styrelse
Från vänster; Lasse Granath, Hans-Lennart Ohlsson, museichef och Marianne Heijbel, OEYC styrelse
Deltagare i höstträff 2015. Föredrag av Lasse Granath, Sjökartograf.
Deltagare i höstträff 2015.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *