Alla inlägg av Beppe
Påminnelse om sommarträffar
Västkust- och ostkustsektionen av OEYC har sina sommarträffar samma dag – den 17 augusti. Det är nu dags att anmäla sig för deltagande innan anmälningsdatumen går ut – 4 augusti för ostkustträffen och den 10 augusti för västkustträffen. Det är fina utarbetade program som bjuds. På Västkusten är det på Bassholmen vi möts och på Ostkusten blir det Ornö. Längre ner här på sidan finns e-post adresser till de personer man anmäler sig till.
Välkomna!
OEYC sommar västkustträff lördag 17 augusti 2024
I år träffas vi på Bassholmen som är beläget i strömmarna strax öster om Lysekil.
Hamnavgift 250 :-/dygn + el 60 :- Uddevalla kommun (bekostas av båtägaren)Dusch, toa, kiosk finns. Bastu kan bokas för 350 :-/h. Det finns ca 40 gästplatser.
Flertal grillplatser finns. Om vädret är ostabilt kan vi sitta skyddade under “virkestorken” som är ett långt lågt skjul med öppna väggar på 2 sidor.
Vi samlas vid 13-tiden. Ni som är på väg men blir försenade bör sms Fredrik eller mig. Vid ankomst hjälps vi åt och försöker förtöja nära i den mån det går och bekanta oss med varandra och våra båtar.
Övriga hålltider
Framåt 15-tiden träffas vi för en gemensam välkomstdrink (ingår i anmälan)
16.00 gemensam rundvandring på Museet (ingår)
ca 18.00 gemensam måltid ( mat och dryck medtages av deltagare)
20.00 kaffe och kaka (ingår)
prel quiz, om Fredrik är på gott humör
Bakgrund och historik om Bassholmen
Markerna på Bassholmen har brukats sedan lång tid och det i kombination med skärgårdsnäringar som fiske, båtbyggeri och sjöfart. Under sillperioden på 1700-talet fanns här sillsalteri och trankokeri. Under andra halvan av 1800-talet gav ett båtvarv sin ägare, Jakob Johansson, sådan rikedom att han kunde uppföra den ståtliga mangårdsbyggnad som i dag är ett gästhem.
Bassholmen museum drivs av föreningen allmogebåtar som håller öppet under sommar halvåret.
Naturen består av lövträdskantade dalstråk samt öppen betad barrskog
Bassholmen ligger skyddad från öppna havet omgiven av smala havsarmar med
strömmande vatten över delvis grunda leror med mycket sjöfågel, även vintertid. Här rastar storspov, kärrsnäppa och strandpipare. I augusti dominerar hundratals simänder. I öster finns lövträdskantade dalstråk, i nordväst öppen betad barrskog med inslag av björk och ek. Strandängarna betas av kor och får och här finner man både strandkrypa och havsnarv.
Varmt välkomna på OE-sommarträff lördag 17 augusti
Christer Ahlberg, Olof Stenlund & Jennie Falk Bärnarp, Fredrik Mossberg, Janne Malmborg
Anmälan görs till Fredrik eller mig senast den 10 augusti.
Fredrik Mossberg
070 5603178
fredrik.mossberg@telia.com
eller
Janne Malmborg
070 6034353
jannemal66@gmail.com
Mer om Ostkustens kommande sommarträff
Hej alla OE–seglare.
2024 års sommarträff har börjat ta form, 17-18/8.
Vi kommer att hålla träffen på Ornö, i Brunnsviken på Ornös sydvästra sida.
Vi kommer att ligga vid Ornö båtvarvs gästhamn längst in i viken, med gott skydd för nästan alla vindar. Här finns grillar, man kan också använda sin egen. Bord och bänkar. Tak över huvudet om vädret kräver det.
Hamnavgift 220-350:- beroende på båtstorlek.
Allt detta vet ni redan.
Till Brunnsviken kan man också ta sig med bil och hyra en liten stuga för natten om båtfärden skulle vara för lång. Stugan kostar 800:- /natt, inkl. sängkläder. Se mer info på Ornö båtvarvs hemsida.
Den som åker bil måste förboka sin färjetransport i båda riktningarna.
Vi samlas som vi brukar på lördagen vid 13 tiden. Den som kommer senare bör meddela det så att vi inte drar igång Sjöräddningen.
Vi börjar med att installera oss vid bryggorna, kanske ordna med lite lunch efter seglingen och titta på varandras båtar.
Vid ca. 15-16-tiden samlas vi för en välkomstdrink. Exakt tid bestämmer vi när alla kommit. Anette som driver gästhamnen kommer att berätta om Ornö, Ornö båtvarv och om hur ön klarat av rysshärjningar, återuppbyggnad och utveckling fram till våra dagar.
Familjen Stenbock, främst friherrinnan Ebba Stenbock och nu hennes dotter Katarina har haft respektive har stor betydelse för ön och för förutsättningarna att bo och leva på Ornö. Kanske hinner vi promenera till Sundby säteri. Vill man vandra lite till kan man också titta på ruinen efter den gamla säteribyggnaden som ryssarna brände 1719.
På söndagsmorgonen/förmiddagen ses vi för gemensamt fika på bryggan innan uppbrott.
Vill man så kan man stanna under söndagen och åka ”EL-Pod-taxi” (en liten el–bil som bokas, se hemsidan) t.ex. till öns andra sida med Kyrkviken, muséet och promenadslingan ”Lervassastigen”(3km). Det finns också cyklar att hyra, (50:-/3 tim alt. 150:-/dag.)
Bekräftelse av träffen kommer att sändas ut i början av augusti till de som anmäler sig.
Vi vill ha din anmälan senast söndag 4 augusti per mail till ostkustarr@oeyc.se
Ange namn på deltagare, båtens namn, båtmodell, och mobilnummer.
Har ni frågor ring Bengt 0703653851 eller Marianne 0708800224
Glad sommar önskar Marianne, Bengt och Beppe
Nytt lösenord för hemsidan
Vi har bytt lösenord till hemsidan. Alla som har betalt medlemsavgiften har via ett särskilt mail fått det nya lösenordet. Det är fortfarande en del som inte betalt avgiften. Vi uppmanar alla som vill fortsätta vara medlemmar och inte betalt att göra det snarast.
OEYC sommarträffar 2024
Dags att planera in årets ost-och västkustträff. Båda träffarna sker den 17-18 augusti. Vad gäller västkustträffen är ingen plats bestämd ännu. Vi återkommer med plats och program. Vi är dock tacksamma för er intresseanmälan. Den kan lämnas till Janne Malmborg som ansvarar för västkustträffen
För ostkustträffen finns redan plats planerad.
Nu närmar sig 2024 års sommarträff på Ostkusten.
Vi kommer att hålla träffen på Ornö, i Brunnsviken på Ornös sydvästra sida.
Vi kommer att ligga vid Ornö båtvarvs gästhamn längst in i viken, med gott skydd för nästan alla vindar. Här finns grillar, man kan också använda sin egen. Bord och bänkar. Tak över huvudet om vädret kräver det.
Hamnavgift 220-350:- beroende på båtstorlek.
Till Brunnsviken kan man också ta sig med bil och hyra en liten hytta för natten om båtfärden skulle vara för lång,
Vi samlas som vi brukar på lördagen den 17 augusti vid 13 tiden. Den som kommer senare bör meddela det så att vi inte drar igång Sjöräddningen.
Vi tar gärna emot förslag på programpunkter, per mail. Har ni frågor ring Bengt 0703653851 eller Marianne 0708800224
Närmare beskrivning av träffen kommer att sändas ut i början av augusti till de som anmäler sig.
Vi vill ha din anmälan senast söndag 4 augusti per mail till ostkustarr@oeyc.se
Ange namn på deltagare, båtens namn, båtmodell, och mobilnummer.
Glad sommar önskar
Marianne, Bengt och Beppe
Säljes OE32 KLARA 1980.
Säljes
Årsstämma 2024
Lite fram och tillbaka blev det innan styrelsen hittade en plats för årsmötet 2024. Det blev Sjöhistoriska museet i Stockholm som fick äran att husera 19 medlemmar ur OE-klubben. Några av oss kom tidigare och hann med att titta på utställningarna innan välkomstdrinken serverades i runda rummet. Det är alltid trevligt att börja med lite mingel. Nya ansikten dök upp och hann bekanta sig med de som sett varandra förut.
Kl 15.30 hade vi samlats i möteslokalen och årsstämman kunde börja. Till mötesordförande valdes Maria Dansdotter. Bengt Guvå som är sittande sekreterare valdes till mötets dito.
Val av ordförande var själva mötets höjdpunkt. OE-klubbens ordförande Leif Lexell hade inför årets stämma aviserat sin avgång. Dock hade Leif anmält sig sjuk och kunde inte komma in från västkusten och medverka på mötet. Valberedningen med sammankallande Anders Stenström hade frågat Janne Malmborg om han kunde tänka sig leda OE-klubben de närmaste åren. Janne tackade ja och valdes av mötet till ny ordförande. Dock kunde även han inte närvara på mötet då han hade bundit upp sig med annat.
I övrigt syntes klubben vara i gott skick. Ekonomin stabil och medlemsantalet likaså. Revisor Birgitta Holmqvist föreslog att styrelsen skulle beviljas ansvarsfrihet för året och årsmötet gick mangrant på hennes linje.
Avgående ordförande
Avgående ordförande Leif Lexell valdes till ordförande 2009. Han var under några år innan ordförandeskapet styrelseledamot under sin föregångare Biörn Johansson. Förutom att svinga ordförandeklubban var Leif redaktör för tidningen Vi Seglar. Han administrerade även klubbens matrikel med dess ständiga förändringar med nytillkomna och avgående medlemmar. Han hade också ansvaret för att arrangera mötesaktiviteter på västkusten i form av tekniska träffar och båtmöten ute i skärgården. Det blev med åren rätt många. Som ordförande var Leif noggrann och eftertänksam och styrde med mild hand arbetet i styrelsen.
På sidan om arbetet i OE-klubben har Leif haft ett brinnande engagemang i andra båtlivsrelaterade föreningar, tex Svenska Kryssarklubben och Föreningen Allmogebåtar på Bassholmen. I Svenska Kryssarklubbens Västkustkrets arrangerar och leder han eskaderseglingar, ofta med ett kulturellt och historiskt tema. I Föreningen Allmogebåtar är han ofta ute på ön och deltar i arbetet med att ställa i ordning inför sommar såväl som vinter.
Leif seglar tillsamman med sin fru Eva OE32:an Josefin.
Vi vill tacka dig Leif för åren i OE-klubbens tjänst och hoppas ditt engagemang för båtliv och båtlivsfrågor får en fortsättning under många år till.
Leif har dock inte klivit av helt som förtroendevald. Han blir kvar som klubbens valberedare till nästa säsong och kanske får ni medlemmar ett telefonsamtal från honom med frågor om ni vill vara med och leda klubben i framtiden.
Ny ordförande
Efter detta avsked riktar vi nu blicken mot den nye ordförande. Janne Malmborg bor på Skaftö i Bohuslän. Han har länge brunnit för båtliv i olika former och varit ägare till många olika båtar. Sedan 2020 är han ägare till en OE32:a. Båten var i behov av renovering och Janne är nu inne på tredje året med att riva ut, måla och förbättra.
Janne är utbildad sjöingenjör 1978. Och som han själv säger – musik kom emellan och arbete inom vård. Han har varit anställd inom Västra Götalandregionen som verksamhetschef inom hjälpmedelsverksamhet och akutsjukvård.
Han har också varit aktiv inom föreningslivet, bla som ordförande i en lokal ridklubb och styrelsemedlem i en båtklubb under många år.
Därmed önskar vi Janne välkommen till styrelsearbete inom OE-klubben
Underhållning
Vad vore ett årsmöte utan lite underhållning. Carina Lernhagen Matz och Erling Matz höll ett mycket initierat och trevligt föredrag om Evert Taube. Dessutom framförde Erling taubevisor på både gitarr och luta. Lutan var förövrigt Evert Taubes egen luta som nu tillhörde Taubesällskapet och lånats ut till Erling.
Uppfyllda av vad vi sett och hört under en dryg timme drog vi oss till museets restaurang och avslutade dagen med en god middag och lämpligt dryckjom. Sällskapets beskaffenhet tillät inga överdrifter varför vi i god ordning avslutade taffeln kl 20.00.
Årsmöte 2024
Efter årsmötet kommer Erling Matz och Carina Lernhagen Matz att underhålla oss med berättelser och musik med anknytning till Stockholms skärgård och med extra fokus på Evert Taubes musikaliska Carina Lernhagen Matz och Erling Matz känner ni igen som författare och fotografer med ett antal böcker om skärgård, skärgårdsliv och segling. De har båda varit medarbetare i Svenska Kryssarklubbens tidning ”På Kryss”. Erling har lovat att spela på Evert Taubes luta som är deponerad hos honom. (bara detta gör det värt att besöka klubbens årsmöte). Efter detta program serveras en måltid/supé i Sjöhistoriska museets café. |
Maten kostar 250 kr per person inklusive kaffe och restaurangens egen specialkanelskorpa. Valet av mat ska göras i samband med anmälan till mötet. Dryck beställer och betalar var och en själv på plats: |
Ett glas vin, rött eller vitt, kostar 105 kr. Sista anmälningsdag är måndag 4 mars. Eventuella frågor: Marianne Heijbel 0708-800224 Bengt Guvå 070-365 38 51 |