Hittills har medlemmarna inom OEYC-Väst utmärkt sig genom att trotsa konstaterade och prognosticerade kulingar när det varit dags för årets båtmöte. I år, när mötet förlagts till Åstol, blev det tydligen en kuling för mycket, och vi räknar 2006 som ett mellanår med fem båtar och sju besättningar representerade av tretton föranmälda. De besättningar som av olika skäl valt att lämna OE-båten i hemmahamnen, fick dock ändå en liten sjötur, Majken och Gunnar Agfors med Åstolsfärjan, medan Kaj Åderman kom stilenligt i lotsbåt. Vår webredaktör Jakob Alander tog rejäl sats och seglade först 24-timmars innan han lämnade av besättningen och själv seglade till mötet på Åstol.
När OE32 Calluna anlände vid middagstid på lördagen den 2 september fanns redan OE32 Josefin med Eva, Leif och Oscar Lexell på plats vid den reserverade kajen. Vädret var gott, vinden friskade i från sydväst, och vi hade mött OE36 Miranda med Jakob och hans 24-timmarsbesättning under revade segel på väg mot Mollösund som vi lämnat tidigare på förmiddagen. Snart dök OE32 Mother of Pearl med Katarina och Christer Ahlberg upp tillsammans med en landträngtande vovve, och Moatjé med Birgitta och Leif Liljeberg lät inte vänta på sig länge.
Som vanligt var återseendets glädje stor, och sällskapet sågs snart bänkat runt ett läigt bord med kaffe och bakverk.
Vinden ökade mest hela tiden, så det gällde att hålla i hatten när sällskapet tog en första rundvandring på ön. Åstol är en ganska liten klippa i havet strax norr om Marstrand, i stort sett fylld av hus som klamrar sig fast i den Bohuslänska graniten. För några få decennier sedan betraktades såväl ön som dess innevånare som otillgängliga, och Hartelius avråder i sin bok "Från Tistlarna till Strömstad" seglare att söka hamn på Åstol. Idag är situationen en helt annan, gästhamnen är utmärkt och blåflaggad, Rökeriet lockar skaror av besökare med god mat och bra artister. Inte minst det faktum att både skådespelaren Peter Harryson och författaren Birgitta Stenberg har slagit ner sina bopålar på ön bidrar till att besöksfrekvensen ökar. Man talar på ön om "PH-effekten".
Just Rökeriet hade förberett vår aftonvard, och vi kunde hämta välfyllda backar med rökt makrill, god sallad och nybakat bröd, som vi tillsammans med klirrande buteljer kånkade upp till öns yttersta utpost åt sydväst, den s.k. "Röda stugan". Här kunde vi avnjuta delikatesserna till den fascinerande utsikten över en upprörd Marstrandsfjord. Resonemangen runt bordet rörde allt mellan himmel och jord, men båtliv i olika aspekter var den röda tråden. Årets Fars dags-möte skisserades, och kommer att hållas på norra älvstranden i Göteborg. Kaffe och Evas goda kaka avslutade måltiden.
En man passerade på Röda stugans altan mot havet, tittade på oss och försvann. Efter en stund var han där igen, och när han dök upp för tredje gången började vi inse att Åstol erbjuder begränsade möjligheter till motion, vill man löpträna är varvet kort.
Återtåget till båtarna skedde i sakta mak och i ficklampors sken, och vi hade inte mer än hunnit under respektive däck förrän ett magnifikt regn- och åskväder bröt loss, med stormbyar och vatten hektolitervis.
Söndagsmorgonen bjöd på väderförbättring, men vinden hade snarare ökat än bedarrat. Dagens program innefattade en guidad tur på ön och i dess hembygdsmuseum, och den leddes av Anders Alander, för många år sedan inflyttad lärare, utan släktskap med vår hemsideredaktör. Anders gav en intressant och initierad inblick i Åstols historia från de första bebyggarna, som kom så sent som i mitten av 1700-talet till dagens Åstol, ett veritabelt turistmål.
De flesta av deltagarna hade planerat hemsegling på söndagseftermiddagen, men de rådande vindförhållandena påverkade beslutsgången. Att stånga sig mot kulingen över Marstrandsfjorden kändes inte nödvändigt, men Mother of Pearl med Katarina och Christer tog vägen innanför Tjörn och norrut med hjälp av en ärtigt röd stormfock. Jakob som bara skulle till Nordön och alltså också fick undanvind, drog ut en flik av genuan och gav sig ut på böljorna efter lite kompletterande rundsnack och hemsidesplanering. Resterande tre båtar med besättning tillbringade ytterligare en trevlig eftermiddag och lugn natt i Åstols trygga hamn för att ta sig hem i den fortfarande rykande kulingen under måndagen.
Vi som tillbringade en trevlig och lärorik helg (eller del därav) på Åstol sänder ett stort tack till familjerna Ahlberg och Lexell som organiserat god mat, fixat bokade hamnplatser och fått det hela att som vanligt flyta väl.
Väl mött igen på Fars dag!